Virtualbox. Usuwanie maszyny wirtualnej z linii poleceń

Skoro możemy utworzyć nową maszynę i  modyfikować jej ustawienia, to też możemy i usunąć każdą maszynę wirtualną, niezależnie czy została utworzona z linii poleceń czy wyklinana z interfejsu graficznego. Ważne, aby dwa razy się upewnić, czy dana maszyna jest do usunięcia i czy nie przyda się nam później backup jej dysku wirtualnego. Ostrożności przy usuwaniu czegokolwiek nigdy za wiele. Lepiej mieć jedna kopie za dużo niż jedna za mało. Mówię to z doświadczenia 😉 

Gdy już mamy utworzone kopię maszyny wirtualnej/dysku wirtualnego lub jesteśmy podwójnie pewni że należy ją usunąć, to możemy przejść dalej.
Do usunięcia maszyny wirtualnej możemy podejść na dwa sposoby:

  • wyrejestrowanie maszyny – powoduje że maszyna znika z listy dostępnych maszyn w programie ale pozostawiane są wszystkie jej pliki na dysku gospodarza
  • wyrejestrowanie i usunięcie – to usunięcie z listy i skasowanie plików danej wirtualnej maszyny (włączając pliki wirtualnych dysków, konfiguracji i lodów) 

Dzięki tym dwóm możliwościom mamy kolejną okazję zastanowienia się czy usunąć maszynę w bezpieczniejszy sposób poprzez jej wyrejestrowanie z programu – nie będziemy  jej widzieć a pliki zachowamy czy jednak permanentnie usunąć wszystko.

Jeśli chcesz tylko wyrejestrować maszynę, wydaj polecenie 
VBoxManage unregistervm <nazwa_maszyny>
Po pomyślnym usunięciu nie ma komunikatu żadnego komunikatu potwierdzenia. 

Natomiast jesli chcesz całkowicie skasować wszystkie pliki maszyny wirtualnej, wpisz
VBoxManage unregistervm <nazwa_maszyny> -delete
W tym przypadku pojawi się jedynie procentowy wskaźnik usuwania danych z dysku.

To tyle w kwestii usuwania maszyny wirtualnej z poziomu linii poleceń. Jeśli dotarłeś do tego miejsca to teraz warto przypomnieć sobie kiedy ostatnio robiłeś kopie zapasowe swoich najważniejszych danych i może czas  teraz kopię wykonać?